Departamentul Ille-et-Vilaine, Franța – partenerul Județului Sibiu caută voluntari
în cadrul programului departamental „Ille-et-Vilaine: tărâm al Jocurilor fără frontiere”, precum și pentru promovarea culturii române în Ille-et-Vilaine
Cooperarea descentralizată dintre Consiliul Județean Sibiu și Consiliul Departamental Ille-et-Vilaine reprezintă cea mai dinamică și fructuoasă colaborare internațională a Județului Sibiu, care durează de mai bine de 30 de ani, fiind printre cele mai importante și mai consistente dintre cooperările de acest tip din România. Această cooperare a fost susținută și de partenerii asociativi care animă legăturile dintre locuitorii celor două comunități, Asociația Solidarité 35 Roumanie – S35R și APIVS - Asociația de prietenie Ille-et-Vilaine - Sibiu.
Consiliul Județean Sibiu, împreună cu Consiliul Departamental Ille-et-Vilaine, alături de partenerii săi, vă invită să participați la selecția pentru următoarele misiuni, prin programul guvernamental francez Serviciul Civic Voluntar:
1.„Ille-et-Vilaine: tărâm al Jocurilor fără frontiere”
Două organizații, partenere ale Departamentului Ille-et-Vilaine, vor primi voluntari internaționali din teritoriile de cooperare ale Departamentului. Vor fi recrutați 4 voluntari din cele 4 teritorii de cooperare: România, Maroc, Insulele din Canalul Mânecii și Mali. Misiunea are ca tema sportul - în pregătirea găzduirii Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris și în cadrul programului departamental „Ille-et-Vilaine: tărâm al Jocurilor fără frontiere”.
Cei doi parteneri ai Departamentului care vor găzdui acești voluntari sunt:
Asociația Breizh Insertion Sport (BIS): https://www.breizhinsertionsport.com/ - care lucrează cu Departamentul, pentru a îmbina sportul cu sprijinul pentru persoanele aflate în situații vulnerabile
Activitatea principală va fi organizarea evenimentului Fest'N'Mouv care va avea loc în iunie 2023 (eveniment sportiv în cadrul căruia vor fi primite 5 delegații străine), precum și participarea la acțiuni educaționale prin sport, care promovează spiritul olimpic și paraolimpic, valorile civice și practicarea sportului de masă.
Misiunea de voluntariat se desfășoară pe o perioadă de 8 luni, din noiembrie 2022 până la sfârșitul lunii iunie 2023, iar cunoașterea limbii franceze pentru o bună comunicare cu partenerii și cu publicul este esențială.
Voluntarii vor fi cazați într-o reședință de tineret. Cazarea va fi acoperită prin proiect, iar voluntarul va primi o indemnizație de serviciu civic de 489,59 EUR/lună.
2.Promovarea limbii și culturii române în Ille-et-Vilaine
Asociația Solidarité 35 România (S35R) din Rennes oferă tinerilor sub 26 de ani, posibilitatea de a prezenta România și Județul Sibiu în școlile din comunele franceze înfrățite, precum și in cadrul proiectelor culturale pe care aceasta le desfășoară.
Voluntarul va efectua o misiune pe o perioadă de 9-10 luni în Ille-et-Vilaine la sediul Asociației, din octombrie 2022 până în iulie 2023. Pregătirea pentru misiune se va desfășura la Sibiu, pe parcursul lunii octombrie, la partenerul nostru, Asociația de Prietenie Ille-et-Vilaine – Sibiu (APIVS). E suficient un nivel minim de franceză, cursuri avansate de limba franceză pot fi oferite pe tot parcursul misiunii. Indemnizația lunară va fi în jur de 600 EUR. Detalii se pot obține accesând:https://www.solidarite35roumanie.fr/page/1646496-volontaire-en-service-civique, iar CV-ul și scrisoarea de intenție se pot trimite la adresele de mail: solidarite35roumanie@free.fr și asociatia.apivs@gmail.com. Telefon contact APIVS: +40 729 015 821.
Termenele limită pentru înscriere sunt 01 septembrie pentru „Ille-et-Vilaine: tărâm al Jocurilor fără frontiere”, respectiv 25 septembrie pentru ”Promovarea limbii și culturii române în Ille-et-Vilaine” iar vârsta maximă a voluntarilor este de 26 de ani.
Consiliul Județean Sibiu încurajează și promovează voluntariatul, iar tinerilor dornici să aplice pentru aceste misiuni în domeniul sportului și culturii le urează mult succes!
Direcția Strategii, Proiecte Serviciul Strategii Dezvoltare Economică şi Socială Nr. 15722/07.07.2022 ID: VA-8
ANUNŢ CONSULTARE PUBLICĂ
În conformitate cu dispozițiile art. 7, alin. (1) și (2) din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Judeţean Sibiu, aducem la cunoştinţă publică anunțul de intenție referitor la elaborarea următorului proiect de hotărâre:
PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu - 2030, elaborată în cadrul proiectului "Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu – Strategia 2030", POCA/Cod SMIS 126475.
Proiectul de hotărâre, însoțit de Referatul de aprobare al Preşedintei Consiliului Județean Sibiu, precum și de Raportul de specialitate al Direcției Strategii Proiecte, Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică și Socială și de Strategia de dezvoltare economico-socială a județului Sibiu, împreună cu anexele aferente, pot fi consultate pe site-ul propriu al Consiliului Judeţean Sibiu:
În temeiul prevederilor art. 7, din Legea nr. 52/2003, cei interesați pot trimite, în scris, propuneri/opinii cu valoare de recomandare la Strategia de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu - 2030, la sediul instituției, Consiliul Județean Sibiu – Centrul de Informare Cetățeni, str. G-ral Magheru nr. 14 sau pe e-mail: programe@cjsibiu.ro, Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică și Socială – informații suplimentare: tel. 0269/217733, int. 128, până la data de 18.08.2022, ora 16.
De asemenea, în data de 27.07.2022, între orele 12-14, se va organiza, la sediul instituției și dezbatarea publică pe tema Strategiei de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu – 2030, dezbatere la care sunt invitați toți cei interesați să aducă propuneri, sugestii.
Persoanele sau organizaţiile interesate, care transmit pe e-mail sau depun la sediul instituției, propuneri, sugestii sau opinii, cu privire la proiectul de act normativ privind aprobarea Strategiei de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu - 2030, supus consultării și dezbaterii publice, vor specifica pagina și paragraful din documentația la care fac referire, motivarea/fundamentarea modificării și noua formă propusă.
La Secțiunile Anunțuri de evenimente, Transparență Decizională și la Acțiunile noastre (culturale, sportive și educaționale) au fost postate ghidurile pentru finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al Județului Sibiu pentru proiecte culturale, sportive, educaționale, de și pentru tineret. https://www.cjsibiu.ro/transparenta-decizionala/ Consiliul Județean Sibiu a lansat în consultare publică ghidurile pentru accesarea de finanțări pentru proiecte culturale, comunitare, sportive, educative și de tineret Tipurile de activități eligibile includ, în funcție de agendă, atragerea copiilor și tinerilor și nu numai, pentru practicarea drumeției și a miscării în natură pentru sănătate, în activități de valorificare sustenabilă a mediului și naturii, de elaborare de studii și cercetări privind valorile culturale și naturale, de susținere a artei inspirate din natură, în activități pentru îmbunătățirea și promovarea itinerariilor naturale și culturale existente, precum și dezvoltarea de noi trasee. Sunt încurajate activitățile care se organizează pe teritoriul județului și valorifică, promovează și susțin actorii locali - artiști, producători etc. și atrag un număr mare de participanți în județ. Consiliul Județean Sibiu invită promotorii de proiecte interesați să trimită propuneri pentru a îmbunătăți ghidurile de finanțare și cadrul aferent dezvoltării proiectelor. Așteptăm propunerile dumneavoastră până la data de 25.02.2022 - adresele de mail precizate în anunț sau pe programe@cjsibiu.ro . Pentru detalii - Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică și Sociala - 0269/217733, int. 128 sau 135. Vă mulțumim și așteptăm propunerile dumneavoastră.
Strategia urmează a fi definitivată în următoarele luni - septembrie-octombrie 2021, va fi supusă consultării și dezbaterii publice, iar după aprobare va sta la baza fundamentării viitoarelor proiecte ce se vor finanța cu prioritate în județul Sibiu.
Consiliul Județean Sibiu invită toate persoanele interesate la o dezbatere publică online privind asigurarea cu caracter continuu și permanent a serviciului public de adăpostire a animalelor rănite, schingiuite, abuzate sau abandonate.
În acest context, vă așteptăm, în data de 19.03.2021, între orele 11:00 - 12:00, la dezbaterea publică privind Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului public de adăpostire a animalelor aflate în pericol pe raza Județului Sibiu, pentru care s-a emis ordin de plasare în adăpost, organizată de Consiliul Județean Sibiu, în mediul online, pe Platforma Teams. Vă așteptăm să vă aduceți contribuția la definitivarea Regulamentului privind protecția animalelor, elaborat în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, modificată prin Ordonanța de Urgență nr. 175/2020 (Poliția Animalelor).
Înscrierea participanților la dezbateri se va realiza prin transmiterea unui e-mail pe adresa programe@cjsibiu.ro.
Așteptăm propunerile/ observațiile dumneavoastră și în scris, la adresa de e-mail: alexandru.turcu@cjsibiu.ro; Alexandru Turcu - Responsabil Regulament protecția animalelor, din cadrul Serviciului Strategii, Dezvoltare Economică și Socială, telefon:0269.21.77.33, interior 135. Data limită de transmitere: 31 martie 2021, ora 16:00.
La Secțiunile Transparență Decizională și la Acțiunile noastre (culturale, sportive și educaționale) au fost postate ghidurile pentru finanțările nerambursabile acordate din bugetul local al Județului Sibiu cu mențiunea că avem o nouă Agenda - educațională - și cel pentru tineret este la Acțiunile noastre - sportive.
Consiliul Județean Sibiu lansează în dezbatere publică ghidurile pentru accesarea de finanțări pentru proiecte culturale, comunitare, sportive, educative și de tineret care se vor desfășura în anul 2021 în județul Sibiu. 2021 și 2022 sunt ani tematici dedicați drumeției și conservării valorilor naturale ale județului Sibiu, ca priorități transversale în toate domeniile finanțate. Tipurile de activități eligibile includ, în funcție de agendă, atragerea copiilor și tinerilor spre practicarea drumeției, elaborarea de studii și cercetări privind valorile culturale și naturale, susținerea artei inspirate din natură, îmbunătățirea și promovarea itinerariilor naturale și culturale existente, precum și dezvoltarea de noi trasee. Pentru a descuraja concentrarea proiectelor în marile orașe, proiectele care se desfășoară în afara municipiilor vor primi punctaj mai mare. Având în vedere dificultățile cu care s-au confruntat în ultimul an unitățile școlare, pe lângă cele patru domenii de finanțare existente, Consiliul Județean Sibiu vine în sprijinul dezvoltării educației în județul Sibiu și prin Agenda Educațională. Prin această agendă se vor finanța programe, proiecte şi acţiuni educaţionale derulate de către unitățile de învățământ preuniversitar din mediul rural și mic urban în Judeţul Sibiu, cu accent pe mișcare în aer liber.
Consiliul Județean Sibiu invită promotorii de proiecte interesați la o serie de dezbateri publice pentru a îmbunătăți ghidurile de finanțare și cadrul aferent dezvoltării proiectelor. Dezbaterile sunt și o bună ocazie de a solicita clarificări și asistență pe parcursul elaborării cererilor de finanțare. Dezbaterile publice se vor desfășura în sistem on line prin aplicația Teams, după următorul calendar:
·16 martie 2021, orele 10-11- Agenda Educațională ·17 martie 2021, orele 13-14- Agenda Sport ·17 martie 2021, orele 14-15- Agenda pentru Tineret ·18 martie 2021, orele12-13- Agenda Culturală și pentru dezvoltarea Comunității
Înscrierea participanților la dezbateri se va realiza prin transmiterea unui e-mail pe adresa programe@cjsibiu.ro.
Scopul acestor dezbateri este de a oferi oportunitatea tuturor celor interesați de a transmite propuneri și sugestii, dar și de a oferi detalii celor care vor să obțină mai multe informații cu privire la finanțările susținute de Consiliul Județean Sibiu. Toate propunerile și sugestiile de modificare a celor 5 ghiduri se vor transmite și în scris pe adresa de e-mail programe@cjsibiu.ro, până la data de 31 martie 2021, ora 16:00.
Variantele propuse de către Consiliul Județean Sibiu a ghidurilor de finanțare pot fi consultate pe site- ul www.cjsibiu.ro la următoarele link-uri:
Chestionar pentru Strategia de dezvoltare a județului Sibiu 2030
Consiliul Județean Sibiu are în curs de elaborare Strategia de dezvoltare economico-socială a Județului Sibiu: 2021-2030, document strategic care face obiectul proiectului “Sustenabilitate. Inovare. Bunăstare. Incluziune socială. Unitate. Sibiu-Strategia 2030”, derulat de Consiliul Județean Sibiu cu fonduri europene prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA). La etapa actuală, de analiză și diagnoză, proiectul prevede un proces amplu de consultare publică, ce include și un chestionar pentru cetățenii județului.
„Ne dorim ca viziunea pentru următorii zece ani să se bazeze pe o bună înțelegere a nevoilor și dorințelor locuitorilor în slujba cărora ne desfășurăm activitatea. Este o bună ocazie de a participa constructiv la stabilirea priorităților pentru viitor și de a vă face auziți de autorități, așa că vă invităm să o folosiți la maxim” precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Termenul limită până la care trebuie completat este 20 decembrie 2020.
Chestionarul este unul mai amplu și include secțiuni generale dar și specifice pe domeniile sănătate, mediu, dezvoltare economică, asistență socială, turism etc. El poate fi completat atât integral, cât și doar la acele domenii unde persoana care completează deține informații sau dorește să contribuie. Chestionarul va putea fi completat și la Centrul de Informare pentru Cetățeni din str. Gen. Magheru 14. În plus, Consiliul Județean Sibiu face apel la primării, instituții publice, dar și ONGuri să disemineze chestionarul către cetățenii din comunitățile cu care lucrează.
În paralel cu acest chestionar, se derulează interviuri și focus-grupuri cu factorii locali de interes pe fiecare dintre domeniile principale de dezvoltare. Sunt implicate atât instituții publice relevante, cât și mediul academic, mediul de afaceri, organizațiile societății civile și grupuri profesionale. Membrii Consiliului Civic Consultativ, constituit special pentru elaborarea strategiei, sunt încurajați să se înregistreze pe forumul online disponibil pe https://ccc.cjsibiu.ro/ pentru o comunicare cât mai rapidă.
În cursul lunii noiembrie vor avea loc o serie de întâlniri în județ, în fiecare dintre cele cinci micro-regiuni de dezvoltare. Modul de organizare va ține cont de restricțiile impuse de pandemie, iar întâlnirile se vor desfășura în regim hibrid, incluzând mijloace de participare online.
Strategia urmează a fi definitivată la începutul anului 2021 și va sta la baza fundamentării viitoarelor proiecte ce se vor finanța cu prioritate în județul Sibiu, atât din fonduri locale, guvernamentale, cât și europene.
Consiliul Județean Sibiu a inițiat activitatea de proiectare, faza Studiu de Prefezabilitate, pentru ”Varianta Ocolitoare Sibiu Sud” cu scopul de a evalua din punct de vedere tehnic și economico–financiar, continuarea proiectării pentru relizarea acestei investiții. Întrucât, anterior a fost analizată crearea a unui coridor pentru ”Varianta Ocolitoare Sibiu Sud”, tema de proiectare la S.P.F. a inclus zonele minimum deservite de traseul propus, și anume: Cristian (E81 – în zona cuprinsă între Cristian și Aeroportul Sibiu) – extremitatea sud vestică a cartierului Turnișor din Sibiu – extremitatea sud vestică a cartierului Valea Aurie din Sibiu – Școala de Câini (Sibiu) – cartierul Arhitecților Cisnădie – zona Dedeman Sibiu – E68 în zona Șelimbăr. În cadrul studiului de prefezabilitate au fost analizate trei coridoare pentru definirea traseului fezabil al Variantei Ocolitoare Sibiu Sud, după cum urmează: